Syyskuun ensimmäinen maanantai on Jenkeissä aina Labor Day, vähän niinkuin Suomen vappu, mutta ei sinne päinkään. Amerikkalaisille se tarkoittaa kesän loppumista, vaikka oikeasti päivän tarkoituksena on kai juhlia raskaan työn raatajia. Niitähän tässä maassa riittää, mutta enemmän vaikuttaa kuitenkin siltä, että se on viimeinen tekosyy painua rannalle, vetää kunnon kännit ja puhua Labor Day -viikonloppuna sattuneista kommelluksista työpaikalla koko syyskuun (kunnes tulee lokakuu, Columbus Day ja Halloween ja sama ruljanssi voi alkaa alusta). Ei pidä kuitenkaan tuomita amerikkalaisia ystäviämme - kyllähän suomalaisetkin juhlivat vappua ja niinhän se menee, että rankka työ, rankat huvit.
Amerikkalaisille Labor Day on viimeinen mahdollisuus kävellä flipflopeissa, pulahtaa uima-altaaseen (koska lämpötilan kivutessa vain vaivaiseen 28 asteeseen näin syyskuun alun päivinä, on tietysti mahdotonta pitää enää uima-altaita auki, vaikka näin suomalaisen näkökulmasta tuntuu, että täällä voisi uida altaassa vielä marraskuussakin) ja viettää kunnon BBQ-juhlia. Jokainen itseäänkunnioittava amerikkalainen hakeutuu mielellään rannalle ja merihän sen olla pitää, joko Atlantti tai Tyynimeri. Allekirjoittanut vietti Labor Day -viikonloppua Virginia Beachilla, jota myös junttirannaksi paikallisten keskuudessa kutsutaan ja hauskaa oli. Virginia Beach on kuin amerikkalaisten Kanarian Saaret: ei niin hieno kuin Kalifornian turkoosinsininen Tyynimeri, mutta tarpeeksi välttävä hotellirivistöineen ja Atlantin kuohuvine aaltoineen. Voipahan ainakin sanoa seuraavana päivänä työkavereille, että kyllä minäkin olin siellä, kaikkien muiden joukossa katselemassa Labor Dayn kunniaksi järjestettyä ilotulitusspektaakkelia ja vetämässä Pina Coladoja kaksin käsin paikallisessa pubissa. Täytyy myös muistaa, että amerikkalaiset ovat vaativia kansallisten vapaapäivien vietossa: he haluavat viihdykettä ja sitähän löytyy erilaisten konserttien, ruokapaikkojen ja turistikauppojen muodossa. Merenrantakohteisiin menevät valtatiet ovat tietenkin tukossa Labor Day -viikonloppuna sekä perjantaina (menoliikenne) että maanantaina (paluuliikenne). Mikäpäs siinä ilmastoidussa autossa on istuessa, kun poppi pauhaa radiossa ja sadat tuhannet muut autot matelevat 3 mailin tuntivauhdilla kohti täpötäyttä uimarantaa ja maanantaina taas takaisin kaupunkiin. Pienten lasten vanhemmat tietävät jo valmiiksi, että muutamaan yöhön ei saa taas nukutuksi, kun motellin seinät ovat paperia ja ilmastointi huutaa vieressä, opiskelijat nauttivat viimeisestä vapaasta viikonlopusta ennen uuden fall semesterin alkua ja fiksuimmat jäävät kotiin katsomaan koko härdelliä televisiosta.
Tärkeänä osana Labor Daytä ovat myös alennusmyynnit kaupoissa ja outlet-myymälöissä. Kesävaatteita lähtee pilkkahintaan ja koska kaupat ovat esimerkiksi sunnuntaina pitkälle iltaan asti auki, ihmiset lähtevät ostoskeskuksiin ostamaan seuraavan kesän vaatteita. Kyllähän sadannet uudet (ja lähes kaikkia edellisiä muistuttavat) sortsit on saatava, koska hintalapussa lukee 40% off. Näin suomalaisen näkökulmasta Työn päivän alet tulevat erinomaiseen saumaan: ainakin D.C.:ssä lämmintä on vielä reilusti yli 25 astetta eli lämpimämpää kuin Suomessa normaalisti kuumimpaan aikaan, joten kesävaatteille on käyttöä varmasti pitkälle lokakuuhun saakka. Amerikkalaiset varmaankin sullovat uudet kesävaatteensa vaatekaappien uumeniin ja sinne ne jäävät seuraavana keväänäkin, koska no, nehän ovat varmaan seuraavan vuoden toukokuussa jo "so last season". Vaikea sanoa, että onko lama tehnyt amerikkalaisista säästäväisempiä, kun vertailukohteita ei ole, mutta kulutusjuhla Labor Daystäkin on osattu tehdä, se on varma.
Huolimatta siitä, että suurimmalla osalla amerikkalaisista ei varmasti ole hajuakaan siitä, miksi syyskuun ensimmäinen maanantai on aina vapaa, Labor Day istuu amerikkalaiseen elämänmenoon joka tapauksessa samalla tavalla kuin vappu suomalaiseen: ilman sitä ei voi olla, mutta loppujen lopuksi tiistaina harmittaa, kun arki alkaa, syysvaatteet ilmestyvät kauppoihin ja kesälle on sanottu virallisesti hyvästi. Hyväksyttävä se on, seuraavaa kesää voi alkaa jo odottaa. Sniff, vaikka todellisuudessa tämä tyttö vain odottaa säiden viilenemistä ja puiden väriloistoa. Makunsa kullakin I guess.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti